Prometheus tussen kunst en lever
Titel
Prometheus tussen kunst en lever
Prijs
€ 20,00
ISBN
9789462496248
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
184
Publicatiedatum
Afmetingen
19.5 x 17.5 x 1.8 cm
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 9,99
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Prometheus tussen kunst en lever

Prometheus werd door de oppergod Zeus gestraft omdat hij aan de mensen het Olympische vuur had gegeven, waarmee zij konden leren denken en voelen. Hij werd aan een rotswand in de Kaukasus vastgeketend waar hij tot overmaat van ramp, dagelijks werd bezocht door een adelaar die een deel van zijn lever opat. In de nacht groeide zijn lever echter weer aan.

We weten nu dat de lever kan regenereren maar wisten de oude Grieken dat al? De mythe van Prometheus is voor vele beeldende kunstenaars door de eeuwen heen een bron van inspiratie geweest. In dit boek wordt parallel aan de kunststromingen waarin de fascinerende iconografie van Prometheus de revue passeert, de lever gevolgd aan de hand van de ideeën die in die perioden over de lever en haar functies bestonden. Een verrassend samenspel van kunst en medische ontwikkeling.
Auteurs

Julia van Rosmalen

Julia van Rosmalen specialized in the iconography of medieval art at the Courtauld Institute of Art. She worked as a Voluntary Research Fellow at the Catholic University Leuven. She has conducted this work as part of the Prometheus Project under Professor Thomas van Gulik at the Amsterdam University Medical Centers.

Merel van Gulik

Merel van Gulik studied classics and Italian language and culture at the University of Amsterdam.

Belle van Rosmalen

Belle van Rosmalen is a PhD candidate at the Department of Surgery at the Amsterdam University Medical Centers, University of Amsterdam.

Thomas van Gulik

Thomas van Gulik is emeritus hoogleraar chirurgie aan Amsterdam UMC, locatie AMC.