Spaanse Successieoorlog, 1701-1714
Titel
Spaanse Successieoorlog, 1701-1714
Subtitel
Het definitieve einde van de Nederlandse Gouden Eeuw, 1701-1714
Prijs
€ 12,99
ISBN
9789462496606
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
192
Publicatiedatum
Afmetingen
1.5 x 2.3 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
Paperback - € 24,99

Anne Doedens, Liek Mulder

Spaanse Successieoorlog, 1701-1714

Het definitieve einde van de Nederlandse Gouden Eeuw, 1701-1714

De Spaanse Successieoorlog (1701-1714) is van grote betekenis geweest voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden maar heeft geen belangrijke plaats in het collectieve geheugen van de Nederlanders ingenomen. Dat heeft wellicht met de naam te maken, die suggereert immers een dynastiek conflict in Zuid-Europa. Dat die oorlog zich voor een belangrijk deel in de directe omgeving van Nederland afspeelde, is echter niet algemeen bekend. Dit boek gaat niet alleen over de oorlog, maar biedt ook een brede context die nodig is om te begrijpen waarom deze militaire krachtmeting niet alleen voor de Republiek van grote betekenis was, maar ook voor de geschiedenis van Europa.

De oorlog begon inderdaad als een dynastiek conflict. De opvolging van de in 1700 kinderloos gestorven Spaanse koning Karel II was een belangrijke oorzaak van de Spaanse Successieoorlog, en ook de reden dat er niet alleen in de Zuidelijke Nederlanden maar ook in Spanje en in Italië werd gevochten, zelfs overzee, in koloniën in Amerika. Het grotere verhaal is dat deze oorlog het sluitstuk vormde van een veertig jaar lange strijd, beëindigd met vredes die de contouren van een ander, moderner Europa aankondigden.

De Spaanse Successieoorlog had grote gevolgen voor de Republiek. De ondertitel Het definitieve einde van de Nederlandse Gouden Eeuw, geeft al aan dat in deze periode de Nederlandse Gouden Eeuw inderdaad werd afgesloten.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteurs

Anne Doedens

Dr. Anne Doedens (1945) was docent Nieuwe Geschiedenis bij hoger onderwijsinstellingen in Amsterdam. Over hem en zijn werk: www.annedoedens.com.

Liek Mulder

Liek Mulder (1942) is historicus, was docent geschiedenis in het voortgezet onderwijs, en is auteur van educatieve uitgaven en geschiedenisboeken over velerlei onderwerpen.