In de schaduw van de Tweede Wereldoorlog
Titel
In de schaduw van de Tweede Wereldoorlog
Subtitel
De zuivering van de Nederlandse Krijgsmacht
Prijs
€ 34,99
ISBN
9789462498204
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
432
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 x 3.3 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 17,99

Recensies

'Schulten heeft zijn onderzoek zeer grondig uitgevoerd. Als naslagwerk is het dan ook een verrijking van de boekenkast.'
– Erwin van Loo, Geschiedenis Magazine

'Het boek mag gerust een standaardwerk worden genoemd over de naoorlogse zuivering van het Nederlandse officierenkorps. Elk detail is onderzocht en genoteerd.'
– tracesofwar.nl

'Een boeiend verslag over een veelal onbekende periode uit onze militaire geschiedenis.'
– Ed Westerhuis in VOC Mededelingen

Jan Schulten

In de schaduw van de Tweede Wereldoorlog

De zuivering van de Nederlandse Krijgsmacht

Tijdens de Tweede Wereldoorlog boog de Nederlandse regering in Londen zich over de vraag hoe het na de oorlog met het land verder moest. Politieke en maatschappelijke vernieuwing was het veel gehoorde antwoord. Een hoofdrol was hierbij de verzetsstrijders toebedacht, die hadden immers karakter getoond. Bestraffing van de andere groep, de ‘foute’ Nederlanders, was vanzelfsprekend.

Er kwam speciale wetgeving om het land te zuiveren van verraders, collaborateurs, profiteurs en ander gespuis. Want het moest allemaal binnen de regels van de rechtsstaat gebeuren. Ook de militaire ambtenaren werden onderworpen aan een ‘strenge beoordeling’ opdat ‘het toekomstige leger van goede geest doordrongen zal zijn’. In de schaduw van de Tweede Wereldoorlog vertelt in detail hoe deze naoorlogse zuivering zich voltrok.
Auteur

Jan Schulten

Jan Schulten is luitenant-kolonel b.d. en historicus. Hij was docent strategie en militaire geschiedenis aan de Koninklijke Militaire Academie en promoveerde op De geschiedenis van de Ordedienst. Mythe en werkelijkheid van een verzetsorganisatie. Schulten heeft een groot aantal militairhistorische publicaties op zijn naam staan.