Verloren wereld in de Amstelbocht
Titel
Verloren wereld in de Amstelbocht
Subtitel
Leven op Vlooienburg, 1600-1815
Prijs
€ 34,99
ISBN
9789464563177
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
528
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Cultuur
Samenleving
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 17,99

Maarten Hell

Verloren wereld in de Amstelbocht

Leven op Vlooienburg, 1600-1815

Op de plaats van de Stopera in Amsterdam lag ooit Vlooienburg, een aangeplempt eiland in de Amstel. In de zeventiende eeuw ontstond hier een levendige migrantenbuurt met houthandelaren, kooplieden, middenstanders, ambachtslieden en marginalen, van alle religieuze gezindten en uit alle hoeken van de wereld. Het eiland vormde het kerngebied van de Amsterdamse Jodenbuurt, tot de vernietigingen in de twintigste eeuw.

Maarten Hell reconstrueert het dagelijks leven vanaf de aanleg in 1596 tot 1815. Hij laat de lezer kennismaken met een joodse gokbaas uit Rome, exploitanten van een indoortennisbaan, steenrijke Sefardische kooplieden, Duits-joodse financiers van Casanova, een Hebreeuwse boekdrukker annex melkleverancier, biddende Britse puriteinen, Franse textielondernemers, zwarte bedienden, zeelieden, joodse prostituees, een besneden en bekeerde Limburgse edelman en de 'Duivel van Vlooienberg', die zijn buren bespioneerde voor de Spaanse overheid.
Auteur

Maarten Hell

Maarten Hell (1970) is historisch onderzoeker, tekstschrijver en (eind)redacteur. Met Emma Los publiceerde hij in 2011 de ‘tijdreisgids’ Amsterdam voor vijf duiten per dag en daarna was hij auteur en redacteur van het Vrouwenlexicon. In 2017 promoveerde Hell op De Amsterdamse herberg 1450-1800, bekroond met de Joop Witteveenprijs. Hierna deed hij (postdoc)onderzoek naar de multi-etnische buurt Vlooienburg. Ook is hij vaste auteur voor Geschiedenis Magazine en Ons Amsterdam en redacteur voor Monumenten en Archeologie.