De snelfotograaf
Titel
De snelfotograaf
Subtitel
Een geschiedenis van het moderne portret
Prijs
€ 14,99
ISBN
9789462498570
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
208
Publicatiedatum
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Cultuur
Kunst
Ook beschikbaar als
Paperback - € 29,99

Recensies

'Op heldere wijze beschrijft Kienjet de technische vindingen die de snelfotostudio’s mogelijk maakten.'
– Arjen Ribbens, NRC

'De snelfotograaf staat vol fraaie portretten vanuit alle hoeken van het land. Achter de stugheid, het serieuze, de ernst en de nervositeit die daarop te zien zijn, laten zich hele werelden vermoeden.'
–Paul van der Steen in Trouw

'"De gewone man komt bij de fotograaf...". Dat is in de kern het vergeten verhaal over snelfotografie dat Róman Kienjet in dit boek voor het eerst blootlegt. Een strook met 12 foto's voor 25 cent: om te houden en uit te delen. Snel en goedkoop even tussendoor 'tiptoppen' en op de foto in de winkelstraten van de grote steden, van Amsterdam, Den Helder tot Londen, Brussel, New York en zelfs tot in Rusland en China. Nederland telde tussen 1912 en 1920 honderdvijftig snelfotostudio's waarachter vaak internationale bedrijven en commerciële formules schuilgingen. Wat leverde het op? Fotografie wars van pose of mooimakerij: portretjes in hun meest pure en eerlijke vorm, echt en waarachtig.’
– Mattie Boom, conservator Fotografie, Rijksmuseum

‘een inzichtelijk en passend vlot geschreven boek’
– Chris Reinewald, Bazarow

Róman Kienjet

De snelfotograaf

Een geschiedenis van het moderne portret

Selfies werden honderd jaar geleden ook al gemaakt, ‘snapshotesthetiek’ bestond al voor de Polaroidcamera en pasfoto’s zijn ouder dan de identificatieplicht. De snelfotograaf. Een geschiedenis van het moderne portret speelt zich af in de beginjaren van de twintigste eeuw, een tijd van razende snelheid en een tijd waarin veel van wat we nu als vanzelfsprekend ervaren tot stand kwam. Deze ‘moderne’ eeuw – vol ondernemingsdrift, technische vernuftigheid en transnationale handel – was de eeuw van verandering, van vooruitgang. En de portretfotograaf kwam ter zake.

Dit boek gaat over de voorlopers van de pasfoto, de automaatfoto en zelfs de selfie. Voor het eerst is deze geschiedenis in kaart gebracht en beschreven. Van instantanés, pingpongs en kilometerfotografie naar de snelfotograaf en het allereerste fotohokje in Nederland.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteur

Róman Kienjet

Róman Kienjet is als fotohistoricus werkzaam bij het Prentenkabinet van het Rijksmuseum. Hij publiceerde eerder over uiteenlopende onderwerpen, van portretfotografie uit Iran tot Berlijnse straatfotografie en van oorlogsfotografie tot de allerkleinste foto’s uit de Rijkscollectie.