Architect in Bandoeng, verzetsstrijder in Delft
Titel
Architect in Bandoeng, verzetsstrijder in Delft
Subtitel
Leven en werk van prof. ir. Richard Schoemaker (1886-1942)
Prijs
€ 34,99
ISBN
9789462499195
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
208
Publicatiedatum
Afmetingen
24 x 29 x 1.9 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 17,99

Recensies

"Een boek voor de liefhebber van architectuur en kolonialisme in optima forma."
– Ricci Scheldwacht, Moesson

"The book is the result of commendable research, published in a grand format (24 . 29 cm) and lavishly illustrated. As to the Schoemaker brothers, Van Dullemen has produced the definitive work. More architects deserve such studies."
– Harry Poeze, Bijdragen KITLV

Jan van Dullemen

Architect in Bandoeng, verzetsstrijder in Delft

Leven en werk van prof. ir. Richard Schoemaker (1886-1942)

Het leven van Richard Schoemaker is niet in een paar woorden te vatten: hij stierf in 1942 als verzetsheld, maar was ook KNIL-militair, olympisch sporter, architect en hoogleraar. Dit rijke maar te vroeg beëindigde leven viel samen met de hoogtijdagen van het kolonialisme: Schoemaker was lid van de eerste gemeenteraad van Bandoeng en was de eerste hoogleraar bouwkunde aan de eerste Technische Hoogeschool in Nederlands-Indië, waar hij lesgaf aan onder anderen de latere president Soekarno. Schoemaker bouwde in Bandoeng het Paleis voor de Legercommandant en werkte met zijn broer Charles aan een ambitieus uitbreidingsplan voor de stad. In dit boek belicht Jan van Dullemen het veelzijdige leven van prof. ir. Richard Schoemaker en zijn belangrijkste werken als architect.
Auteur

Jan van Dullemen

C.J. van Dullemen studeerde kunstgeschiedenis en klassieke archeologie in Leiden en promoveerde in Utrecht op het eerste proefschrift over Nederlands-Indische architectuur: Op zoek naar de tropenstijl, Leven en werk van prof. ir. C.P. Wolff Schoemaker. Van Dullemen is sinds 1976 getrouwd met Maria SK. Tan, geboren op Midden-Java.