Walburg pers
In de naam van oneindigheid
Titel
In de naam van oneindigheid
Subtitel
Een waargebeurd verhaal over religieus mysticisme en wiskundige creativiteit
Vertaler
L. Verburgt
Prijs
€ 26,99
ISBN
9789462983175
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
290
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press

Recensies

Het intellectuele drama zal lezers boeien die geïnteresseerd zijn in mystieke religie en de grondslagen van de wiskunde. Het persoonlijke drama zal lezers boeien die geïnteresseerd zijn in een menselijke tragedie van personen die hun lot met uitzonderlijke moed tegemoet traden.
- Freeman Dyson, natuurkundige

Jean-Michel Kantor, Loren Graham

In de naam van oneindigheid

Een waargebeurd verhaal over religieus mysticisme en wiskundige creativiteit

In de naam van oneindigheid vertelt het ongelooflijke verhaal van de politieke strijd, ethische dilemma's en psychologische crises waar Russische wiskundigen begin twintigste eeuw mee te maken kregen in hun zoektocht naar een antwoord op een van de oudste wiskundige problemen: de aard van oneindigheid. Rond de eeuwwisseling gebruikten Franse wiskundigen het revolutionaire idee van oneindige verzamelingen van Cantor om enkele belangrijke wiskundigen inzichten voort te brengen. Toen de verzamelingenleer in een crisis terecht kwam, trokken de rationalistische Fransen zich terug en namen Egorov, Loezin en hun vriend, de Russisch-orthodoxe priester Florenski, de fakkel over. Tijdens een dramatische periode in de geschiedenis van Rusland - die tussen de revoluties van 1905 en 1917, de burgeroorlog van 1917-1922 en de opkomst van het stalinisme - stichtten zij de wereldberoemde Moskouse School voor Wiskunde. Gesterkt door hun geloof in de mystieke leer van de Naamaanbidding voegden de Russen een nieuw hoofdstuk toe aan de moderne wiskunde.

De ondergang van een paar van de grootste wiskundigen tijdens het Sovjet-regime - een aangrijpend verhaal, ook voor niet-wiskundigen. - Oek de Jong

Het intellectuele drama zal lezers boeien die geïnteresseerd zijn in mystieke religie en [=] wiskunde. Het persoonlijke drama zal lezers boeien die geïnteresseerd zij n in een [=] tragedie van figuren die hun lot met uitzonderlijke moed tegemoet traden.- Freeman Dyson
€ 26,99
+ Bestel dit boek
Auteurs

Jean-Michel Kantor

Jean-Michel Kantor is wiskundige en historicus op het gebied van de wiskunde aan het Institut de mathématiques de Jussieu in Parijs.

Loren Graham

Loren Graham is emeritus professor in de wetenschapsgeschiedenis aan Massachusetts Insitute of Technology.