Kolonialisme en racisme
Titel
Kolonialisme en racisme
Subtitel
Een postkoloniale kroniek
Prijs
€ 32,99
ISBN
9789463722551
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
404
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 15,99

Jan Breman

Kolonialisme en racisme

Een postkoloniale kroniek

De zucht naar expansie buiten het Europese grondgebied is lange tijd voorgesteld als het brengen van beschaving waar die ontbrak. De leer van witte superioriteit tegenover inheemse inferioriteit ging gepaard met mateloze uitbuiting van lokale arbeid. Onder koloniaal bewind kreeg de ideologie die als neoliberalisme bekend staat vrij spel om arbeid aan kapitalisme te onderwerpen in een racistisch gekleurd beleid. Het is een politieke economie die inmiddels ook in de ontwikkelde wereld maatgevend is en de trend tot gelijkheid heeft omgedraaid.

In veertien maatgevende essays toont Jan Breman hoe raciale bevooroordeeldheid zich niet langer richt op verre, vreemde volken, maar is uitgegroeid tot een bron van maatschappelijke polarisatie binnen de eigen samenleving.
Auteur

Jan Breman

Jan Breman is emeritus professor comparatieve sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij legde zich in zijn academische loopbaan toe op de studie van arbeid in Zuid- en Zuidoost-Azië. Hij is als honorary fellow verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.