Het pillenprobleem
Titel
Het pillenprobleem
Subtitel
Waarom we zoveel medicijnen gebruiken die niet werken en niet helpen, herziene editie
Auteur
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789463724357
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
272
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 2.4 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 12,99

Dick Bijl

Het pillenprobleem

Waarom we zoveel medicijnen gebruiken die niet werken en niet helpen, herziene editie

Medicijnen worden in de handel gebracht als keuringsinstanties vinden dat een middel meer werking dan bijwerking heeft. Maar meestal zijn die geneesmiddelen helemaal niet goed onderzocht, of alleen bij een heel kleine patiëntengroep. Eenmaal in de handel worden ze op grote schaal gebruikt door honderdduizenden patiënten. De farmaceutische industrie vaart daar wel bij, maar geldt dat ook voor de gebruikers van deze middelen?

Epidemioloog en voormalig huisarts Dick Bijl stelt in Het pillenprobleem zeer kritische vragen over het gebruik van een aantal zeer veel gebruikte medicijnen. Is het wel nodig en verstandig dat zoveel mensen zoveel medicijnen gebruiken? Wat zijn eigenlijk de bewijzen voor de werkzaamheid van die middelen? En wat is werkelijk bekend over de bijwerkingen? Is minder medicijnen eigenlijk niet veel beter?

Deze herziene uitgave bevat vier extra paragrafen met nog meer medicijnen: over hormoontherapie voor vrouwen in de overgang, hormoontherapie voor oudere mannen, maagzuurremmers en statinen (voor cholesterol).
Auteur

Dick Bijl

Dick Bijl is epidemioloog en voormalig huisarts. Hij werkte meer dan twintig jaar als (hoofd)redacteur bij het Geneesmiddelenbulletin en is nu president van de International Society of Drug Bulletins. Hij was initiatiefnemer en samensteller van Pandemische chaos. Eerder verschenen van hem onder andere Het pillenprobleem, Griep en Antidepressiva en depressie.