Oorlogsboeven
Titel
Oorlogsboeven
Subtitel
Alledaagse criminaliteit tijdens de Tweede Wereldoorlog
Prijs
€ 20,00
ISBN
9789464562965
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
208
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 1.4 cm
Categorieën
Cultuur
Samenleving
Ook beschikbaar als
eBook PDF - € 0,00

Recensies

'Een boek vol sprekende voorbeelden van de radicale heronderhandeling tussen "boeven" en rechters in bezet Nederland.'
– Ismee Tames, senioronderzoeker bij het NIOD, hoogleraar Geschiedenis en Betekenis van Verzet aan de Universiteit Utrecht.

Jan Julia Zurné

Oorlogsboeven

Alledaagse criminaliteit tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog schoten de criminaliteitscijfers de hoogte in, vooral voor diefstal en andere vermogensdelicten. Niet alleen mensen met een vooroorlogs strafblad maakten zich hieraan schuldig, ook voorheen ‘nette’ burgers. Sommigen van hen voelden zich door de bezettingsomstandigheden gedwongen om te stelen, anderen maakten misbruik van de situatie.

Hoe rechtvaardigden verdachten hun misdrijven voor zichzelf en voor anderen? Beschouwden ze diefstal tijdens de bezetting überhaupt als misdrijf? En hoe zat het met de Nederlandse rechters die over hen moesten oordelen? Hadden zij tijdens de bezetting meer compassie voor stelende landgenoten of beschouwden ze diefstal in tijden van schaarste en toenemende armoede juist als een extra groot gevaar, dat hard bestraft moest worden? Op basis van procesdossiers en vonnissen geeft Jan Julia Zurné een inkijkje in de levens, ervaringen en motivaties van oorlogsboeven.
Auteur

Jan Julia Zurné

Jan Julia Zurné is universitair docent Politieke Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze doet onderzoek naar criminaliteit, justitie- en politiegeschiedenis en transitional justice in West-Europa tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog. Zij publiceerde eerder Tussen twee vuren, Gerecht en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.