Verloren kunst
Titel
Verloren kunst
Subtitel
De lotgevallen van kunstwerken en collecties tijdens en na de oorlog in Indonesië
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789464564464
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
204
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 cm
Onderwerp
Geschiedenis

Louis Zweers

Verloren kunst

De lotgevallen van kunstwerken en collecties tijdens en na de oorlog in Indonesië

Het aarzelende afscheid van Indië vormt nog steeds een onuitputtelijke bron van bijzondere verhalen. Wat is er gebeurd met de Nederlands-Indische museale en particuliere kunstcollecties tijdens de Japanse bezetting, de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en in de postkoloniale periode? In deze publicatie is aandacht voor het bezitsverlies van kunst en cultuurgoederen van de Nederlands- Indische bevolkingsgroep in de tropische archipel.

Aan de hand van achttien casestudies zal de geroofde, onder dwang afgegeven of spoorloos verdwenen kunst in oorlogstijd en daarna, de schimmige deals en soms opvallende terugkeer van kunstwerken op internationale veilingen inzichtelijk worden gemaakt. De focus ligt op het lot van het particulier kunstbezit van Nederlands-Indische verzamelaars en kunstenaars. Is restitutie van deze privéverzamelingen en kunstwerken aan de rechtmatige eigenaren of hun directe nabestaanden een optie?
Auteur

Louis Zweers

Louis Zweers is kunsthistoricus en houdt zich bezig met herkomstonderzoek van kunstwerken. Hij publiceerde meer dan twintig boeken over kunst, fotografie, media en geschiedenis, in het bijzonder over Indonesië. Zijn proefschrift Doodzwijgen leek de beste oplossing, over de rol van de media en de militaire voorlichtingsdiensten tijdens de koloniale oorlog 1945-1949 verscheen in 2013 bij de Walburg Pers. Recent verscheen Buit, over de roof van kunst en cultuurgoederen in oorlogstijd in voormalig Nederlands-Indië.