In reprise
Titel
In reprise
Subtitel
Tweeëntwintig Nederlandse en Vlaamse toneelstukken om opnieuw te bekijken
Prijs
€ 14,99
ISBN
9789048552795
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
394
Publicatiedatum
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Ook beschikbaar als
Paperback - € 29,99

Recensies

"[...] iedere theaterwetenschapper en -maker [zal] enthousiast worden van deze verzameling, alleen al door het grote scala aan minder bekende en verrassende stukken dat wordt uitgelicht. Het is dan ook te hopen dat de bundel leidt tot een herwaardering, herziening, herlezing en - vooral! - heropvoering van dit Nederlandstalige repertoire." - Sophie van den Bergh, Documenta

In reprise

Tweeëntwintig Nederlandse en Vlaamse toneelstukken om opnieuw te bekijken

Net als andere theaterculturen, beschikt het theater in Nederland en Vlaanderen over een kernrepertoire: een aantal stukken dat om de zoveel tijd opnieuw wordt opgevoerd. Maar waarin het theater in de Lage Landen zich onderscheidt, is dat er in dat kernrepertoire maar weinig oorspronkelijk Nederlandse en Vlaamse toneelstukken voorkomen.

Terwijl er in het Nederlands prachtige toneelteksten zijn geschreven! Dat geldt niet alleen voor die veelgeroemde en tegenwoordig ook veel bekritiseerde 'gouden eeuw' en voor 'canonieke' schrijvers als Vondel en Bredero. Ook in de eeuwen daarna, en zeker gedurende de afgelopen decennia, heeft de Nederlandse toneelschrijfkunst veel moois opgeleverd. Toch zijn die Nederlandse toneelteksten, die ooit zo succesvol in première gingen, maar zelden in de Nederlandse theaters te zien, en maar weinig mensen kennen ze.

In 'In reprise' houden neerlandici, theaterwetenschappers en dramaturgen tweeëntwintig Nederlandse en Vlaamse toneelteksten tegen het licht; teksten van Joost van den Vondel, Pieter Langendijk, Judith Herzberg, Esther Gerritsen, Tom Lanoye, Lot Vekemans en anderen. De auteurs betogen op een aanstekelijke en enthousiaste manier dat de toneelteksten die zij centraal stellen niet alleen mooi en interessant zijn, maar ook actueel en relevant. Ze hebben ook het publiek en de theaterprofessionals van vandaag nog veel te zeggen.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Redacteuren

Anja Krans

Anja Krans is werkzaam bij Fonds Podiumkunsten van waaruit ze onder meer de Nederlandse toneelschrijfkunst internationaal promoot.

Bart Ramakers

Bart Ramakers is hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en gespecialiseerd in middeleeuws en rederijkerstoneel.

Rob van der Zalm

Rob van der Zalm is als universitair docent verbonden aan het Instituut voor Theaterwetenschap van de Universiteit van Amsterdam.

Veronika Zangl

Veronika Zangl is als universitair docent dramaturgie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.