Blazers, blazers en nog eens blazers
Titel
Blazers, blazers en nog eens blazers
Prijs
€ 39,95
ISBN
9789086161447
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
192
Publicatiedatum
Afmetingen
28.6 x 22.7 x 2.5 cm

Jan G. Braaksma

Blazers, blazers en nog eens blazers

Over de Blazer is nooit een echt boek verschenen. Wel wordt het schip vermeld in een behoorlijk aantal boeken maar zelden krijgt de Blazer de aandacht die ze verdient. Ter vergelijking: over Botters en Aken zijn halve bibliotheken verschenen en is de informatie niet aan te slepen. Bijna elke vissersplaats aan de voormalige Zuiderzee kent een botterstichting met of zonder een historische werf waar Botters worden onderhouden en opgeknapt (Elburg, Huizen, Volendam, Spakenburg, Zwartsluis, Almere, Urk enz.).

Toch hebben vele vissers uit het noordelijk deel van de Zuiderzee de Blazer gebruikt waardoor het schip een veel gezien type was van 1850 tot en met de afsluiting van de Zuiderzee in 1932. Ook in de Zeeuwse wateren was het een veel gebruikt schip. De meeste Blazers werden gebouwd op de werven van Makkum, Hindeloopen, Workum, Terschelling, Harlingen en Kampen.

De Blazer heeft een lange geschiedenis want al in 1854 wordt de Blazer vermeld in de werf- en bestekboeken van Alkema uit Makkum. Terwijl uit het laatste werfboek van Cees de Wijn, Texel (over de jaren 1953-1964) blijkt dat de Blazer en zijn modernere variant de Motorblazer, nog regelmatige klanten waren.

In Blazers, blazers en nog eens blazers krijgt de Blazer haar plek terug. We zullen zien vanaf wanneer en waarom men met Blazers is gaan varen en we zullen de Blazer volgen op haar reis door de tijd. We doen dit aan de hand van werf- en bestekboeken, archieven en bestaande literatuur.