Kunstenaar op Java
Titel
Kunstenaar op Java
Subtitel
De reisdagboeken en natuurtekeningen van Pieter van Oort (1825-1833)
Prijs
€ 62,35
ISBN
9789462494985
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
480
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 24.4 x 4.1 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Koloniaal
Kunst

Andreas Weber, Sylvia van Zanen

Kunstenaar op Java

De reisdagboeken en natuurtekeningen van Pieter van Oort (1825-1833)

Pieter van Oort, geboren in 1804 in Utrecht, was een van de meest getalenteerde Nederlandse tekenaars van dieren en planten van zijn tijd. In opdracht van koning Willem I vertrok hij in 1825 naar de toenmalige Nederlandse koloniën in Zuidoost-Azië, om daar in dienst van de Natuurkundige Commissie de flora en fauna vast te leggen. Met de natuuronderzoekers van de Commissie reisde Van Oort tot zijn dood in 1834 rond in de regio, waar zij duizenden specimens verzamelden, beschreven en tekenden voor het net in Leiden opgerichte Rijksmuseum van Natuurlijke Historie.

Kunstenaar op Java bevat de volledige transcripties van de reisdagboeken die Pieter van Oort bijhield tijdens zijn reizen op Java. Hij beschrijft met veel oog voor detail zijn dagelijks leven, zijn ontmoetingen, het landschap en de monumenten, lokale gebruiken en oude verhalen. De in deze editie opgenomen selectie tekeningen, die hij tijdens en vlak na de Java-Oorlog (1825-1830) maakte, schetst een fascinerend beeld van een flora en fauna zoals die vandaag niet meer in de Indonesische archipel te vinden is.

De verslaglegging van Van Oorts latere reizen op Sumatra (1833 - 1834) is te vinden in deel 120 in de reeks van de Linschoten-Vereeniging: Kunstenaar op Sumatra.
Auteurs

Andreas Weber

Andreas Weber is wetenschapshistoricus en docent aan de Universiteit Twente. Zijn onderzoek en publicaties richten zich op wetenschap, natuur en kolonialisme in de negentiende eeuw. Samen met Naturalis en andere partners verzorgde hij de digitale ontsluiting van het archief van de Natuurkundige Commissie van Nederlandsch-Indië, een unieke bron voor de culturele context van natuurhistorische verzamelingen.

Sylvia van Zanen

Sylvia van Zanen doet onderzoek op het grensvlak van boekgeschiedenis en wetenschapsgeschiedenis. In 2016 promoveerde zij aan de Universiteit Leiden. Zij is auteur van verschillende artikelen en het recentelijk bij de WalburgPers verschenen boek Planten op papier. Het pionierswerk van Carolus Clusius (1526-1609). Daarnaast is zij eindredacteur van De Boekenwereld en redacteur van het Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis.