Emilie Haspels, archeoloog en avonturier
Titel
Emilie Haspels, archeoloog en avonturier
Subtitel
Leven en werk in Amsterdam en Anatolië, 1894-1980
Prijs
€ 27,50
ISBN
9789462497191
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
208
Publicatiedatum
Afmetingen
22.5 x 22.5 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Biografie
Cultuur
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 14,99

Recensies

"Het Allard Pierson Museum zorgde voor dit mooie eerbetoon aan een vergeten pionier (...) een compact en mooi uitgegeven boek"
– G/Geschiedenis

Filiz Songu

Emilie Haspels, archeoloog en avonturier

Leven en werk in Amsterdam en Anatolië, 1894-1980

Emilie Haspels was de eerste vrouwelijke hoogleraar archeologie aan de Universiteit van Amsterdam en de eerste vrouwelijke directeur van het Allard Pierson Museum. Terwijl haar mannelijke collega’s voornamelijk in hun studeerkamer zaten, leidde Haspels archeologische expedities naar de onbekende binnenlanden van Turkije.

In haar dagboek en latere memoires beschrijft Haspels gedetailleerd de vaak moeilijke werkomstandigheden. Haar ‘Boekies’ geven een levendig beeld van haar ambities en beweegredenen, en bevatten fascinerende observaties over de gewoonten van de bevolking in Midden-Anatolië. Haspels’ intensieve briefwisseling met familie, vrienden, collega’s en kennissen (onder wie prinses Juliana) belicht een andere kant van haar persoonlijkheid.
Auteur

Filiz Songu

Filiz Songu behaalde haar Master Archeologie en Kunstgeschiedenis aan de Bilkent University in Ankara, Turkije. Zij was als gastconservator medeverantwoordelijk voor de biografische tentoonstelling over Emilie Haspels in het Allard Pierson Museum (2016).