Moordbranders in de Republiek
Titel
Moordbranders in de Republiek
Subtitel
Het Rampjaar door de ogen van Andries Schoemaker, juni 1672-november 1673
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789462497986
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
208
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 x 1.2 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 12,99

Recensies

‘Dit fascinerende kleinood geeft een indringend en persoonlijk beeld van de Republiek ten tijde van het Rampjaar en is voorzien van ontroerend mooie tekeningen.’
– Lodewijk Gerritsen en Herman Sietsma, respectievelijk conservator en directeur van Kasteel Amerongen

'geeft een compleet overzicht van de gebeurtenissen in het Rampjaar en is een belangrijke geschiedkundige bron'
– Mark Duijnstee, OperaNederland.nl

Anne Doedens, Liek Mulder

Moordbranders in de Republiek

Het Rampjaar door de ogen van Andries Schoemaker, juni 1672-november 1673

Toen de Fransen met hun bondgenoten Engeland, Münster en Keulen in 1672 ons land binnenvielen, was Andries Schoemaker twaalf jaar. Hij was erbij toen er paniek in Amsterdam uitbrak en trok naar de kust om De Ruyter aan het werk te zien. Hij groeide op, werd textielhandelaar en verzamelde munten, ook munten die herinnerden aan het Rampjaar. Toen hij ongeveer zeventig was, beschreef hij, in onbeholpen Nederlands, wat hij had meegemaakt in die tijd. In zijn vier boekjes verweefde hij zijn eigen ervaringen met wat hij in verslagen van tijdgenoten aantrof.

Historici Anne Doedens, die de boekjes herontdekte, en Liek Mulder hebben de meest interessante delen uit dit unieke tijdsdocument hertaald en van commentaar voorzien. De uitgave bevat een aantal van de prachtige, ingekleurde tekeningen van Nederlandse kastelen, forten en plaatsen, die Schoemaker in zijn boekjes opnam. Het Rampjaar, gezien door de ogen van een destijds twaalfjarige ooggetuige.
Auteurs

Anne Doedens

Anne Doedens was docent Nieuwe Geschiedenis bij hogeronderwijsinstellingen in Amsterdam. Over hem en zijn werk: www.annedoedens.com.

Liek Mulder

Liek Mulder is historicus, was docent geschiedenis in het voortgezet onderwijs, en publiceerde onder meer voor het geschiedenisonderwijs.