Hoe strenge protestanten de homeopathie kaapten
Titel
Hoe strenge protestanten de homeopathie kaapten
Subtitel
Het bewind van de familie Voorhoeve, 1886-1951
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789462499331
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
288
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 x 1.8 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorie
Religie
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 14,99

Bert Koene

Hoe strenge protestanten de homeopathie kaapten

Het bewind van de familie Voorhoeve, 1886-1951

De homeopathie werd rond het begin van de negentiende eeuw bedacht door de Duitse arts Samuel Hahnemann. In Nederland bleef de geneeswijze vooral terrein voor lekengenezers en charlatans, totdat de arts Nicolaas Voorhoeve in 1886 het veld begon te organiseren. Dankzij hem kwamen er meer homeopathische artsen en in 1914 kon hij zelfs een algemeen ziekenhuis op homeopathische grondslag openen. Zijn zoon Jacob werd daar al snel geneesheerdirecteur.

De familie Voorhoeve was in die tijd leidend binnen de evangelische beweging der Vergaderingen van Gelovigen. Nicolaas Voorhoeve, zelf een prediker, wenste van de Nederlandse homeopathie een christelijk gekleurde heelkunde te maken. Daarin slaagde hij door veel geloofsbroeders in de besturen van ziekenhuis en verenigingen te zetten. De kaping gebeurde stilletjes. Offcieel bleef de georganiseerde homeopathie levensbeschouwelijk neutraal. Deze situatie bleef in stand tot het overlijden van zoon Jacob in 1951. Daarna verdween de religieuze kleuring snel.
Auteur

Bert Koene

Bert Koene (1943) heeft als fysicus in researchinstellingen in Europa en Noord-Amerika gewerkt. Het was al vroeg zijn plan om op latere leeftijd naar historisch onderzoek over te stappen. Daarin heeft hij een voorkeur voor biografische naspeuringen ontwikkeld.