Het raadsel literatuur
Titel
Het raadsel literatuur
Subtitel
Is literaire kwaliteit meetbaar?
Prijs
€ 32,99
ISBN
9789463724975
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
350
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 16,99

Recensies

‘Een bijzonder interessant boek, omdat het over een onontgonnen terrein gaat waarover iedereen uit het boekenvak zo zijn mening en opvatting heeft. Het biedt een enerverende ontdekkingsreis met verrassende inzichten.’
– Christiaan Weijts, romancier, columnist en recensent

‘Dit boek pakt het kernprobleem van het wetenschappelijk onderzoek van literatuur aan, de vraag waarvan Karel van het Reve ooit zei dat de literatuurwetenschap daar geen antwoord op had.’
– Lex Heerma van Voss, directeur Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis

Karina van Dalen-Oskam

Het raadsel literatuur

Is literaire kwaliteit meetbaar?

Wat is literatuur? Is literaire kwaliteit meetbaar? Karina van Dalen-Oskam vroeg duizenden lezers welke romans ze recent hadden gelezen, wat ze ervan vonden, hoe ze oordeelden over de kwaliteit en waar ze hun oordeel op baseerden. Deze oordelen worden vergeleken met de resultaten van een doormeting van 401 moderne Nederlandse en vertaalde romans met behulp van tekstanalysesoftware.

Door meningen en fragmenten uit romans met elkaar te vergelijken wordt duidelijk wat een boek moet hebben om literair gevonden te worden. Genre heeft een meetbare invloed: boeken gelabeld als Literaire roman hebben grotere kans op hoge scores voor literaire kwaliteit dan Spanning of Romantiek. Gender speelt op verschillende manieren eveneens een rol. Ook het taalgebruik in de romans en het prestige van de auteur zijn van belang. Het gebruik van tekstanalysemethoden uit de computationele literatuurwetenschap leidt op deze manier tot nieuwe inzichten in oordelen én vooroordelen over het raadsel literatuur.
Auteur

Karina van Dalen-Oskam

Karina van Dalen-Oskam is hoofd van de afdeling Letterkunde aan het Huygens Instituut (KNAW), hoogleraar computationele literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, en honorair hoogleraar aan de University of Wolverhampton. In dit boek presenteert zij een synthese van de resultaten uit het onderzoeksproject The Riddle of Literary Quality, waarin in 2013 Het Nationale Lezersonderzoek werd georganiseerd.