'Een boeiend verteld verhaal over katholiek familieleven en zwarte schapen, over zuinige middenstand en modernisering.' – Lodewijk Winkeler, historicus, was directeur van het Katholiek Documentatie Centrum in Nijmegen
Arnold van Dijk
Van Rooijen & Zonen
De geschiedenis van een katholieke middenstandsfamilie 1870-1980
Opwaarts – dat was het streven van Hein van Rooijen. Hij bouwde zijn wagenmakerij uit tot wielenfabriek. Geïnspireerd door Alphons Ariëns wilde hij katholieke werklozen in Montfoort ‘verheffen’. Deze familiegeschiedenis toont de rol van de middenstand in de katholieke emancipatie. Ondernemen en het verbreiden van het geloof gingen hand in hand. De lat werd hoog gelegd: ‘Willen is kunnen.’ Sommige katholieken gingen hun eigen weg. Heins oudste zoon en beoogde opvolger Rinus werd portretschilder. Tweede zoon Kees bouwde de wielenfabriek uit tot een succesvol carrosseriebedrijf. Ook voor de derde generatie was het geloof een vanzelfsprekende inspiratiebron. De nadelen bleken pas later.
Arnold van Dijk, psycholoog, publiceerde eerder over stotteren en over nabestaanden van suïcide. In 2020 verscheen van hem Hoge idealen, nederige aanvaarding, een biografie van de cisterciënzer abt Willibrord van Dijk.