Van Rooijen & Zonen
Titel
Van Rooijen & Zonen
Subtitel
De geschiedenis van een katholieke middenstandsfamilie 1870-1980
Prijs
€ 12,99
ISBN
9789464560459
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
296
Publicatiedatum
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Bedrijf
Religie
Ook beschikbaar als
Paperback - € 24,99

Recensies

'Een boeiend verteld verhaal over katholiek familieleven en zwarte schapen, over zuinige middenstand en modernisering.'
– Lodewijk Winkeler, historicus, was directeur van het Katholiek Documentatie Centrum in Nijmegen

‘Een prachtige kroniek over een katholieke middenstandsfamilie in de 20ste eeuw. Over de snelle opkomst en even zo snelle neergang van het katholicisme in Nederland. Over het geluk dat voor het grijpen leek, als men zich maar aan de regels van de Kerk hield, en het verdriet en de pijn toen dat niet zo bleek te zijn.’
– Wilfred Kemp, theoloog en programmamaker KRO-NCRV

Arnold van Dijk

Van Rooijen & Zonen

De geschiedenis van een katholieke middenstandsfamilie 1870-1980

Opwaarts – dat was het streven van Hein van Rooijen. Hij bouwde zijn wagenmakerij uit tot wielenfabriek. Geïnspireerd door Alphons Ariëns wilde hij katholieke werklozen in Montfoort ‘verheffen’. Deze familiegeschiedenis toont de rol van de middenstand in de katholieke emancipatie. Ondernemen en het verbreiden van het geloof gingen hand in hand. De lat werd hoog gelegd: ‘Willen is kunnen.’ Sommige katholieken gingen hun eigen weg. Heins oudste zoon en beoogde opvolger Rinus werd portretschilder. Tweede zoon Kees bouwde de wielenfabriek uit tot een succesvol carrosseriebedrijf. Ook voor de derde generatie was het geloof een vanzelfsprekende inspiratiebron. De nadelen bleken pas later.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteur

Arnold van Dijk

Arnold van Dijk (1952), psycholoog, houdt zich sinds zijn pensionering bezig met lokale geschiedenis. In 2020 verscheen van zijn hand Hoge idealen, nederige aanvaarding, een biografie van de cisterciënzer abt Willibrord van Dijk, in 2023 gevolgd door Van Rooijen & Zonen, Geschiedenis van een katholieke middenstandsfamilie, een uitgave van Walburg Pers.