Kunstbunkers en cultuurkaravanen
Titel
Kunstbunkers en cultuurkaravanen
Subtitel
De bescherming van cultureel erfgoed in de Tweede Wereldoorlog
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789464562408
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
248
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 x 2 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Cultuur
Kunst

Andrea Kieskamp (red.)

Kunstbunkers en cultuurkaravanen

De bescherming van cultureel erfgoed in de Tweede Wereldoorlog

Een uniek verhaal over de bescherming van Nederlands cultureel erfgoed in oorlogstijd.

Van 1 oktober 1939 tot 1 oktober 1946 coördineert de Rijksinspectie Kunstbescherming onder leiding van Jan Kalf de bescherming van monumenten, musea, archieven en bibliotheken tegen oorlogsgevaar. Tienduizenden kunstschatten, historische objecten, bibliotheken en archieven werden geëvacueerd naar tijdelijke veilige onderkomens als scholen, kerken, binnenschepen en kastelen. Later gingen ze naar door het Rijk gebouwde bomvrije bergplaatsen.

Kieskamp brengt nuance aan in het beeld dat de roof van de Duitse bezetter de enige bedreiging was voor het Nederlands erfgoed in oorlogstijd en laat zien hoe honderden mensen zich inzetten om het nationaal erfgoed in oorlogstijd, met al zijn nieuwe, verwoestende wapens, in veiligheid te brengen.

Marion Anker is wetenschappelijk medewerker bij de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum. Andrea Kieskamp werkt als zelfstandig projectleider, conceptontwikkelaar en onderzoeker voor musea, archieven en bibliotheken. Edwin Maes is hoofd Cultuurhistorische Achtergronden & Informatie bij het ministerie van Defensie. Tim Smeets is verbonden aan het Nederlands Openluchtmuseum als conservator Wonen.
Redacteur

Andrea Kieskamp

Andrea Kieskamp werkt als zelfstandig projectleider tentoonstellingen, conceptontwikkelaar en onderzoeker voor musea, archieven en bibliotheken.