9789462494671f

In het glooiende Limburgse heuvellandschap nabij Margraten doemen ze langzaam op, rij na rij, de duizenden witte marmeren kruizen en davidsterren. Ze markeren de laatste rustplaats van bijna 8.300 Amerikaanse soldaten die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De namen van nog eens 1.722 vermiste soldaten staan op de Muren der Vermisten op de enige Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Nederland.
Maar waar de gedenktekens de namen noemen van de veelal jonge jongens die betrokken waren bij onze bevrijding, vertellen zij niets over de soldaten zelf. Bezoekers die langs de graven lopen, vragen zich vaak af hoe oud de soldaten zijn geworden en wie zij waren. Bovendien verhullen de rust en stilte op de enige Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Nederland de omstandigheden die het einde betekenden van hun toch al roerige levens.

Uit de jaarlijkse herdenking, die doorgaans meer dan 20.000 bezoekers trekt, komt dit bijzondere herdenkingsboek voort. Op basis van archiefonderzoek en na gesprekken met vele families van de soldaten komen de jonge jongens tot leven. Tegelijk wordt de lezer aan de hand van honderden persoonlijke foto’s en zo’n tweehonderd verhalen langs de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland genomen. Speciaal voor de herdenking van 75 jaar vrijheid, geeft dit boek de dappere strijders voor onze onafhankelijkheid weer een gezicht, waarbij het voornemen om begin mei op alle graven een foto te plaatsen, tot nader order zijn uitgesteld.

De Gezichten van Margraten schetst een beeld van het hoe en waarom de Nederlandse bevolking de herinnering aan hen nog steeds levend houdt. Elke foto en elk verhaal is bovenal een eerbetoon aan de soldaten die in Margraten zijn begraven en worden herdacht. Met een complete lijst van al hun namen is dit herdenkingsboek een blijvend monument op papier.

Verschijning
Dit boek was kort na verschijnen al uitverkocht. De herdruk is vanaf 22 mei leverbaar.

Over de auteur(s)

Vrijwilligers van de Fields of Honor Foundation verzamelen sinds 2008 informatie en foto’s van Amerikaanse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen en in Europa hun laatste rustplaats vonden. Met behulp van dit en aanvullend onderzoek beschrijven Jori Videc, Sebastiaan Vonk en Arie-Jan van Hees de verhalen van deze soldaten.

Extra informatie

Titel

De Gezichten van Margraten

Subtitel

Zij bleven voor altijd jong

Auteur

Fields of Honor Foundation

Omvang

320

Formaat

24,3 x 30,6 cm

Illustrering

rijk geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789462494671

Gewicht 1.0 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!