Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk
Titel
Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk
Subtitel
Met een inleiding door Kristien Hemmerechts
Vertaler
Ruud van der Helm
Prijs
€ 12,99
ISBN
9789463724203
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
176
Publicatiedatum
Afmetingen
12 x 19 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press

Recensies

Fraaie portretten van schrijfsters vanaf de Middeleeuwen tot vandaag: van Hildegard von Bingen tot Doris Lessing, van Madeleine de Scudéry tot Arundhati Roy.
- de Volkskrant

Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk geeft een helder overzicht van de geschiedenis van de door vrouwen geschreven literatuur.
- De Groene Amsterdammer

In het met prachtige foto’s geïllustreerde boek staan veel mooie verhalen en ongelooflijke anekdotes.
- Elegance

Stefan Bollmann, Kristien Hemmerechts

Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk

Met een inleiding door Kristien Hemmerechts

Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk is een iconografie van schrijvende vrouwen, met portretten van vooraanstaande en karaktervolle schrijfsters van de Middeleeuwen tot nu. Hildegard von Bingen, Jane Austen, Colette, Virginia Woolf: vrouwen die verkozen te schrijven en daardoor hun wereld wat minder gevaarlijk maakten.

Vrouwen werden lange tijd niet geacht boeken te schrijven. Ze moesten kinderen grootbrengen. Als vrouwen anders schreven dan mannen, dan was dat omdat ze anders leefden en moesten vechten voor de tijd die nodig was om te schrijven. De tweespalt tussen artistieke onafhankelijkheid en het maatschappelijke conformisme was voor veel vrouwen onleefbaar. Velen borgen hun ambities op. Andere vrouwen, zoals George Sand of George Eliot, maten zich een mannelijk pseudoniem aan. En nog andere weerstonden alle vooroordelen en konden door te schrijven een vrij, open en authentiek leven leiden. Schrijven was voor vrouwen lange tijd ronduit gevaarlijk, en ook nu nog houdt het risico’s in.

Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk verscheen eerder in een hardbackeditie. Voor deze herziene paperbackeditie zijn drie nieuwe vrouwen toegevoegd: Margaret Atwood, Elena Ferrante en Chimamanda Ngozi Adichie.
€ 12,99
+ Bestel dit boek
Auteurs

Stefan Bollmann

Stefan Bollmann studeerde germanistiek, theaterwetenschappen, geschiedenis en filosofie. Hij promoveerde op een werk over Thomas Mann.